maanantai 16. elokuuta 2010

Isosiskon ruissämpylät

Leivoin tänään sämpylöitä itse soveltamallani luotto-ohjeella.

Yleensä kyseisen reseptin käyttö kirvoittaa ainoastaan kehuja, mutta tänään käytiin seuraavanlainen keskustelu:

Minä miehelle muikea ilme naamalla: Noh, onkos hyviä?
Mies hiukan vältellen: Noemmänytiiä.


Hiljaisuus.


Mies hetkeä myöhemmin: Vähän ehkä...
Minä: Ai että mitä?
Mies: ...kummallisia.

Että silleen.

Tämä keskustelu osoittaa, että mikään resepti ei ole takuuvarma (etenkin, jos tekijä unohtaa siirapin ;).

Tämänpäiväisistä arvosteluista huolimatta uskaltaudun laittamaan kyseisen reseptin tänne, koska yleisesti ottaen sämpylät ovat onnistuneet paremmin kuin hyvin (kun kaikki reseptissä mainitut aineet on muistettu lisätä ;).

Kaikkia ruissämpylöiden ystäviä kehotankin kokeilemaan alla olevaa ohjetta.



Isosiskon ruissämpylät 
(maidoton, laktoositon, munaton)


5dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1/2 dl rypsiöljyä
2 tl suolaa
3 rkl siirappia
4dl (luomu) ruisjauhoja
1dl (luomu) ruishiutaleita
n. 4 dl (luomu) vehnäjauhoja

1. Kuumenna neste hiivalla sopivan lämpöiseksi ja lisää nesteen joukkoon öljy, suola ja siirappi.

2. Sekoita kuivahiiva ruisjauhoihin ja lisää nesteeseen.

3. Lisää ruishiutaleet ja lopuksi vehnäjauhot vähitellen. Taikina jää hiukan löysäksi, mutta irtoaa kuitenkin jo kulhon reunoilta. Anna kohota lämpimässä paikassa.

4. Jaa kohonnut taikina  16 osaan ja pyörittele sämpylöiksi.

5. Kohota hetki liinan alla.

6. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia koosta riippuen.


Ihanaa maanantaita kaikille!!!

Isosisko

4 kommenttia:

  1. Hyviä sämpylöitä tuli vaikka piti hieman "säveltää" ku ei ollu luomujauhoi,eikä hiutaleita,laitoin ruisjauhoja ja kaurahiutaleita .Kiitos ohojeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että maistui! Ja kiitos, että jaksoit vielä tulla kommentoimaan!
      Isosisko

      Poista
  2. Aivan loistava ohje, näitä olen tehnyt jo ainakin 5 kertaa. Ja toimii ihan normi-jauhoillakin👍😋

    VastaaPoista
  3. Hei! Ohjeesi on useamman vuoden takaa. Tänään testasin ja mahtavia tuli.
    Kiitos hyvästä ohjeesta. Terveisin Irma

    VastaaPoista