maanantai 7. maaliskuuta 2011

Tee-se-itse keitto

Olen hullaantunut kokkaamiseen. Kyllä, meneillään oon mania-vaihe, tällä kertaa pakkomielteenä hyvä ruoka. Toivon tämän vaiheen tosin kestävän, koska on ollutkin ikävä monipuolista, terveellistä ja maukasta ruokaa.

Inspiraationani toimii Anna ja Fanny Bergenströmin keittokirjat, jotka pursuavat mielettömiä makuja ja simppeleitä reseptejä. Tulossa siis varmasti lisää ruoka-aiheisia postauksia, niin kauan kuin maniavaiheeni kestää!

Tänään lähdimme makumatkalle Aasiaan unohtaen kuitenkin perus Masalan Tikat. Tunti keittiössä huhkimisen jälkeen syntyi:

Tee-se-itse keitto Aasialaiseen tapaan

3 salottisipulia
3 valkosipulia
5 cm pala inkivääriä raastettuna
5 sitruunaruohon vartta (laitoin 3, ihan vaan pihistelyn vuoksi)
3 rkl öljyä
1-1½ tl currytahnaa
2½ litraa vettä
tuoreita korianterinlehtiä
loraus kanafondia
2-3 rkl kalakastiketta (nam pla)
2 limetin mehu puristettuna
suolaa/soijaa

Silppua salottisipuli, valkosipuli ja raasta inkivääri. Kuori sitruunaruohosta uloin kerros pois ja leikkaa suuriksi paloiksi.

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit ilman ruskistumista. Lisää currytahna ja paista hieman lisää. Lisää sitten inkivääri ja anna paistua minuutti.

Kaada sekaan vesi, fondi, sitruunaruohon palat ja korianterinlehdet. Anna porista hiljaa puoli tuntia. Kun aika on kulunut, lisää kalakastike ja limetin mehu.

Siivilöi liemi ja kaada takaisin kattilaan.


Liemen kanssa voit tarjoilla:

keitettyjä riisinuudeleita
porkkanoita hyvin hyvin ohueksi suikaloituna
punaista paprikaa hyvin hyvin ohueksi suikaloituna
jäävuorisalaattia lohkoina
mung-pavun ituja
rouhittuja cashew-pähkinöitä
korianterin lehtiä
inkiväärillä glaseerattua broileria (ks. alla)
mitä ikinä haluat

Vinkki: nämä ainekset kannattaa pilkkoa sillä aikaa kun liemi kiehuu


Yksinkertaisesti siis jokainen kokoaa "keiton täytteensä" lautaselleen ja kauhoo päälle höyryävän liemen. Esim siis näin:




Keitto oli mielettömän maukasta! Epäilin vähän, että jaksaako nuudelit ja vihannekset maustua, kun alkaa heti syömään, mutta yllätyin.

Me teimme keiton kanssa vielä inkiväärillä glaseerattua broileria, joka marinoitui sillä aikaa kun liemi kiehui ja paistettiin juuri ennen kuin liemi oli valmis. Ohje on suoraan Makuja ja tuoksuja pähkinäpuun alla-kirjasta, joten kunniaa en todellakaan ota itselleni.

Inkiväärillä glaseerattu broileri

3 broilerin filettä
3 cm inkivääriä raastettuna
3 hienonnetua valkosipulia
1 tl chilihiutaleita
3 rkl hunajaa
2 rkl soijaa
3 rkl öljyä

Yksinkertaisesti: sekoita marinadi, leikkaa broileri kuutioiksi, yhdistä ja anna marinoitua tunti. Paista.

Näin täällä tänään, kitchen is closed!

Pikkusisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti