maanantai 13. syyskuuta 2010

Maanantaipuuhia

Emma Salokoskella on kappale "Tiistaieuphoriaa". Pidän kappaleesta, mutta sen idea ei tavoita minua. Tiistai on minusta päivä, jolloin viikko ei ole alussa eikä lopussa ja ahdistus saattaa iskeä. (Harvemmin tosin)

Maanantai sen sijaan on tarmokas päivä. Viikonlopun jälkeen olo on levännyt ja  puuhakas! Eilen kävimme vielä sunnuntaikirppiksellä ja löysin kahdet farkut. Mikä onkaan siis parempi tapa aloittaa viikko, kuin vetämällä uudet farkut jalkaan! Se, että meikäläinen löysi käyttämättömät merkkifarkut pilkkahintaan kirppikseltä, on muutenkin sulaihme. Minun ruumiinrakenteellani (= 146 cm, tikkujalat, lättäpeppu, peruslantio) hyvien farkkujen löytäminen vaatii lähes Sherlock Holmesin tyyppisen salapoliisin, joka osaa jäljittää kummallisen muotoisia farkkuja. Mutta eilen todella tärppäsi!

Maanantai on innoittanut minut myös ruuanlaittoon. Jääkaappimme pursuu luomupiirin sesonkijuureksia ja vihdoin sain aikaiseksi tehdä pitkään suunnittelemani uunijuurekset smetanassa. Koska ulottuvuuteni on melko rajallinen, kokkausprojektini tosin koki pienen takapakin. En yltänyt kaikkiin aineksiin ja varsinkin maustepuoli jäi varsinkin vajaaksi. Noh, timjami sinne tai tänne, hyvää siitä silti tuli. Tässä ohje uunijuureksiin, KAIKILLA aineille. (Vertikaalisesti rajoittuneet henkilöt huomio: Varatkaa aineet jo valmiiksi pöydälle valmiiksi! ;) )

Pikkusiskon smetanajuureslaatikko


2 perunaa
4 pientä sipulia
2 valkosipulin kynttä viipaleina
4 pientä punajuurta
4 porkkanaa
2 dl siitakesieniä ilman jalkaa
2 dl soijarouhetta

4 rkl oliiviöljyä
purkki smetanaa
3 dl kasvislientä
suolaa
pippuria
Provencen yrttejä
timjamia
rosmariinia

Kuutioi juurekset uunivuokaan. Leikkaa sipulit neljään osaan ja heitä sekaan. Pienennä sienet sopivan kokoisiksi ja lisää vuokaan. Lisää soijarouhe ja oliiviiöljy. Sekoita smetanaan kasvisliemi sekä mausteet ja kaada juuresten päälle. Paista uunissa (200 astetta) noin tunti.

Maukasta maanantaita!

Pikkusisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti