keskiviikko 29. syyskuuta 2010

Kaali. Kaali on numero yksi.

Lauletaan Uuno Turhopuro sävelellä.

Yksi perheemme kulinaristisista perinteistä on joka syksyinen kaalilaatikkosouvi.

Kun kaalit ovat muhkeita (ja halpoja!) tehdään perheessämme hurja määrä kaalilaatikkoa, jota sekä syödään suoraan että pakastetaan syksyn kiirepäivien varalle. Ja koska perheemme pääkokki (kai itseään saa tituleerata niin? :) on kasvissyöjä, tehdään laatikoita kahta versiota (lihalla ja soijalla).

Kaikille kaalin ystäville tahdonkin jakaa seuraavan reseptin:


Laatikko ennen paistamista
Isosiskon soijakaalilaatikko

n. 2kg kaalia
4 porkkanaa raasteena
1 sipuli
3 dl vaaleaa soijaruohetta
1 kasvisliemikuutio
6 dl vettä
1 rkl meiramia
1 ½ dl persiljasilppua
2,5 rkl soijakastiketta
pippuria myllystä
1 dl ohrasuurimoita
2 ½ dl riisiä
1 ½ dl siirappia
½ tl valkopippuria
1 tl suolaa

-    Kiehauta kasvisliemi ja lisää kaali, porkkana ja sipuli. Hauduttele.
-    Lisää soijarouhe, meirami, persilja, soijakastike ja pippuri. Hauduttele lisää.
-    Lisää ohra, riisi, siirappi, suola ja valkopippuri. Tarkista maku.
-    Kaada voideltuun vuokaan ja lisää tarvittaessa vettä, jos näyttää kuivalta.
-    Lisää haluttaessa siirappiraidoitus (jos haluat Isosiskon tavoin ekstramakeaa!).
-    Paista  175 asteessa n. 1 tunti. Huom! Tarkista välillä, ettei pinta pala. Jos liiallista ruskistumista tapahtuu, peitä foliolla tai lisää hiukan vettä.





Tällainen aurinkoinen, hiukan kirpeä syyspäivä sopii mitä mainioiten laatikon tekoon. Parasta on, kun laatikkoa pääsee syömään reippaan kävelylenkin jälkeen (myös intensiivinen löhöily sohvalla on havaittu toimivaksi ruokahalun herättäjäksi).

Ihanaa syyspäivää toivotellen,
Isosisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti