perjantai 17. syyskuuta 2010

Omenahyveöverit

 

Omenahyveöveri = Kriittinen, joskus lähes kroonikseksi muodostuva tila, jossa henkilö nauttii toistuvasti liikaa omenapaistosta. Tunnetaan myös nimellä omenapaistoksen yliannostus. Lat. crustum malum supervacuus.

.....

Te tiedätte jo mitä täällä on viime päivät tehty.




Syy ylenmääräiseen herkutteleen ei kuitenkaan ole minussa (tietenkään!), vaan syypäiksi olen todennut pihamme omenapuuvanhukset. Kuten olen maininnut, vanhat käppyrät ovat tänä(kin) vuonna tuottaneet sadon, joka täyttää sekä pihamme että vieressä kulkevan tien (anteeksi kyseisellä tiellä kulkijat!).

Näin ollen ei ole jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin nauttia syksyisestä hedelmäsadosta voimakkaaseen voi-sokerihuntuun käärittynä. 



Omenapaistosreseptejähän on pilvin pimein, mutta viime aikoina täysjyväspeltin hiukan tummempi maku yhdistettynä kaurahiutaleiden rapsakkuuteen ja omenan kirpeyteen on ollut henkilökohtainen suosikkini.



Käyttämäni resepti on yhdistelmä montaa hyvää ohjetta, joista olen koonnut itselleni mieluisimmat elementit.

Tässä siis Isosiskon spelttinen omenahyveresepti! Kannattaa kokeilla!


Isosiskon spelttinen omenahyve

100 g voita tai margariinia
2dl luomu täysjyväspelttijauhoja
0,5 dl luomu kaurahiutaleita
1/2 dl sokeria
n. 5 omenaa
1/2 dl sokeria
2-3 rkl kanelia
voinokareita

1. Mittaa voi, jauhot ja sokeri kulhoon ja nypi ainekset karkeaksi seokseksi.
2. Lohko omenat voideltuun uunivuokaan.
3. Ripottele omenalohkojen päälle kaneli ja sokeri. Sekoita niin, että kanelia ja sokeria on tasaisesti kaikissa omenissa.
4. Pudota muutama voinokare omenien päälle ja kaada lopuksi taikina tasaisesti omenien päälle.
5. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. (Jos pinta alkaa nmäyttää tummalta, peitä hetkeksi foliolla)
6. Tarjoa vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera.




Herkullista viikonloppua kaikille!
Isosisko

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti