sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Sokerimassa




Nyt luvassa sokerimassalla päällystyksen ja sokerimassakukkien teko-ohjeet!
Koska otan tämän bloggailun(kin) (turhan) vakavasti pidin ohjeita varten pienimuotoisen pakasterasian päällystyssession. Periaate siis kakun päällystyksessä aivan sama kuin alla olevissa kuvissa, mutta en suosittele pakasterasioiden tarjoamista vieraille ;) Helpon kakkuohjeen löydät edellisestä postauksesta täältä.



Päällystykseen ja koristeiden tekoon tarvitset:
- sokerimassaa, jota saa ainakin isoista marketeista ja jopa Tiimarista(!). Myydään nimellä sokerimassa tai fondant. Yhden 24 cm kakun päällystämiseen kannattaa varata kaksi pakettia sokerimassaa (500g).
- kaulimen
- tomusokeria
- pitsapyörän tai taikinarullan
- puhtaan alustan
- piparkakkumuotteja
- sokerihelmiä tai strösseleitä
- tuorekelmua
- astioita koristeiden kuivatukseen




Sokerimassalla päällystämisessä ja koristeiden teossa on muistettava, että kyseessä on syötävän koristeen ja päällisen teko. Suosittelenkin, että ennen työn aloittamista poistat kaikki korut ja peset kaikki tasot ja kätesi huolellisesti. Itse käytin pienten koristeiden teossa alustana silikonista leikkuulautaa. Kakkuun tulleen suuren päällysen tein puhdistetulla pöytätasolla.


Sokerimassakoristeet


Suosittelen sokerimassakoristeiden tekoa hyvissä ajoin. Hauskinta sokerimassan käytössä on nimittäin sillä leikkiminen ja erilaisten koristeiden ideointi. Kiireessä, juuri ennen juhlia, koristeita kannattanee tehdä vasta harjoittelun jälkeen.

Sokerimassan työstäminen kannattaa aloittaa pehmittämällä massaa hiukan käsissä. Ainakin minulle sattuneet massat olivat kovettuneet hiukan säilytyksen aikana, joten kaulimaan ei kannattanut heti lähteä.

Kun massa on hiukan pehmennyt, ripottele työalustalle tomusokeria ja aloita massan kauliminen. Tomusokeri estää massan tarttumisen alustaan.

Kauliessasi sokerimassaa nostele sitä ajoittain alustasta. Näin massa ei tartu alustaan tai jos tarttumista ilmenee, huomaat sen ajoissa ja voit lisätä alle hiukan lisää tomusokeria. Jatka kaulimista, kunnes olet muodostanut riittävän ohuen ”lätyn”. Koristeita tehdessä eri paksuiset osat tuovat ilmettä, eikä paksuuden kanssa ole ”niin nuukaa”.



Leikkaa piparkakkumuoteilla kaulitusta massasta kukkia(sydämiä/tähtiä). Tee kukkien pintaan kuviointia taikinapyörällä ja veitsen kärjellä. Mielestäni hauskoja kukkia tulee, kun kukkien eri kerrokset ovat eri tavoin pintakuvioituja.





Kun olet kuvioinut kukat, liitä ne päällekkäin. Jotta kukat tarttuvat kunnolla toisiinsa, laita kiinnityskohtaan pieni tippa vettä. Paina pienimmän kukan keskelle vielä sokerihelmi. Laita valmis kukka kuivumaan astiaan, joka on täytetty tuorekelmulla. Näin kukka saa kaarevan muodon.



Pienet kukat on tehty ilman pintakuvointia ja runsaasti kaartamalla.
Kaartaminen ei aina ole tarpeen. Hauskoja kukkia saa myös kuivattamalla kukat tasaisella alustalla ja tekemällä erilaisia keskustoja.





Sokerimassa kuivuu nopeasti, joten hirvittän pitkää aikaa ei kukkien tarvitse antaa kuivia. Jotta kukat kuitenkin olisivat kestäviä, tee ne hyvissä ajoin ja laita kuivumaan viileään paikkaan, pölyltä suojaan.

Sokerimassalla päällystys

Ennen sokerimassalla päällystystä huomioi, että tasaisen päällisen aikaansaamikseksi tulee kakku ensin päällystää esim. voikreemillä. Jos päällystät kakuun suoraan sokerimassalla, näkyvät kakun kerrokset sokerimassan läpi ja pinnasta tulee epätasainen. Voikreemin ohjeen ja sillä päällystämisen niksit, löydät täältä.

Ennen sokerimassan työstämistä mittaa päällystettävä leivonnainen. Näin voit helposti mitata myöhemmin, että kaulittu massa on varmasti riittävän leveä.

Jälleen kauliessasi sokerimassaa nostele sitä ajoittain alustasta tarttumisen välttämiseksi. Jatka kaulimista, kunnes olet muodostanut riittävän suuren ohuen ”lätyn”. Mitä ohuemmaksi massan kaulitset, sitä helpommin se repeää. Toisaalta ohut sokerimassa ei hallitse kakun makua yhtä voimakkaasti kuin paksu kerros.

Kun kaulitun massan halkaisija alkaa näyttää lupaavalta, mittaa se. Jatka kaulitsemista mikäli halkaisija ei ole riittävä.



Kun lätty on sopivan kokoinen, nosta se toiselle käsivarrellesi ja siitä kakun päälle.





Kakun päälle laitetun sokerimassan tasoitus kannattaa aloittaa päältä ja edetä siitä reunoille. Reunojen tasoittelu käy parhaiten, kun teet vuoronperään nostavaa ja painavaa liikettä. Eli nosta sokerimassaa ensin reunalta hiukan ylöspäin, jonka jälkeen painat sitä taas alaspäin silottavalla liikkeellä. Jos ainostaan painat reunat suoraan kakun pintaan, jää reunoille ryppyjä. Sokerimassan tasoitteluun on myytävänä ihan tarkoitukseen suunniteltuja tasoittimia, mutta itse sain massan haluttuun muotoon ihan omien kätösten avulla. Kunhan muistaa hellät liikkeet ja välttää paniikkia, pääsee pitkälle :)

Kun olet saanut sokerimassan kauniisti kakun pinnalle, poista ylimenevä osa pitsaleikkurilla tai taikinapyörällä. Leikkaa ensin mieluummin liian vähän ja vähennä sitten lisää, jotta kakku varmasti peittyy.





Koristele kakku strösseleillä tai tekemilläsi sokerimassakukilla/sydämillä tmv. Voit myös leikata taikinapyörällä erilevyisiä nauhoja kakun pintaan tai kuten tässä, ainoastaan kakun alareunaan. Vain mielikuvitus on rajana!





Makeita hetkiä toivotellen,
Isosisko

ps. Jos ohjeet tuntuvat epäselviltä, kyselkää ihmeessä! Ja jos minuun ette uskalla luottaa, kannattaa hakea videoita youtubesta esim. sanoilla how to fondant . Niillä ohjeilla minäkin lähdin tätä kokeilemaan!

5 kommenttia:

  1. Ajattelin tehdä tässä siskolleni äitienpäivä-kakun. Mietin, että riittääkö tuo 500 grammaa sokerimassaa 4 kukkaan (jossa olisi kaksi kukkaa päällekkäin niinkuin tuossa Annin kakussa) ja kuorrutukseen ? Kiitos jo etukäteen :D ohjeesi ovat todella hyvät ja selkeät !

    VastaaPoista
  2. Hej teettekö vielä kakkuja? teettekö niitä jos tilais?

    VastaaPoista
  3. Tuossa kohdassa kun mainitaan voikreemistä, ja siinä ei ilmeisesti ole linkkiä niin voisiko asian korjata tai laittaa vastaukseen linkki. Kun olisin ekaa kertaa kokeilemassa sokerimassaa ja siten myös voikreemiä, joten sen linkin vilkaisu tulisi tarpeen. Mutta kiitos näin etukäteen jos jaksatte vastata :)

    VastaaPoista
  4. Moikka! Olen tekemässä Sokerimassasta kuvaa kakun päälle,tarkoitus on että kuva syödään eli ei saisi kovettua kivikovaksi. Kysymykseni siis että voinko tehdä kuvan valmiiksi paria viikkoa aikaisemmin jos säilytän sen leivinpaperin päällä esim. Minigrip pussissa?

    VastaaPoista