torstai 3. helmikuuta 2011

Kinkkuvoileipäkakku




Käly soitti tänään ja pyysi Pikkutytön synttäreillä tarjoamani voileipäkakun ohjetta. Tästä kohteliaisuudesta rohkaistuneena laitankin ohjeen nyt tänne, jotta kaikki muutkin halukkaat pääsevät testailemaan. Uskallan väittää, että kyseessä on helppo ja maukas ohje, jota kaltaisteni voileipäkakkunoviisienkin kannattaa kokeilla!

Kakku on aika suuri (noin 20 hengelle), joten ohjetta pienentämällä saat pienempiin juhliin sopivan voileipäkakun. Kakun voi myös tehdä esimerkiksi pyöreään vuokaan, jos viitsii leikata leivät vuoan muotoon. Itse käytin 30 cm x 21 cm kokoista vuokaa.

Kinkkuvoileipäkakku

24 vaaleaa Reilu paahtoleipäviipaletta esim. vehnä tai kaura
16 tummempaa Reilu paahtoleipäviipaletta esim. täysjyvä
n. 3,75 dl vettä, johon on liuotettu 1,5 lihaliemikuutiota

Täyte 1:
425 g palvikinkkua palana tai siivuna
300 g creme fraichea
1 punainen paprika
1,5 tl sinappia

Täyte 2:
300 g ruohosipulituorejuustoa
300 g creme fraichea
persiljaa silppuna

Päälle
3 prk smetanaa
2 prk sulatejuustoa

Koristeeksi
juustoraastetta
palvikinkkua
kurkkua
viinirypäleitä
persiljaa



1. Jauha täytteen 1 aineksista tahna monitoimikoneella.

2. Sekoita täytteen 2 ainekset keskenään.

3. Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat pois.

4. Vuoraa (suorakaiteen mallinen) vuoka/muoviastia tuorekelmulla niin, että tuorekelmu tulee reilusti joka puolelta yli (lopulta tuorekelmun täytyy peittää koko kakku).

5. Asettele vaaleammat paahtoleipäviipaleet vuoan pohjalle. On tärkeää, että leivät myötäilevät valittua astiaa tiivisti, joten leikkaa tarvittaessa paloista sopivamman kokoisia.

6. Kostuta jokainen leipä lihaliemellä. Itsellä lihalientä meni yhtä palaa kohti n. 3 ruokalusikallista, mutta tärkeintä on että lihalientä on tasaisesti.

7. Levitä leipien päälle puolet täytteestä1 (kinkkutäyte).

8. Nosta päälle tummemmat leipäviipaleet ja kostuta lihaliemellä.

9. Levitä puoleet täytteestä 2 kostutettujen leipien päälle.

10. Jatka vaalealla leivällä, kostua ja laita kinkkutäyte. Seuraavaksi taas tummemmat leivät ja tuorejuustotäyte.

11. Laita viimeiseksi kerrokseksi vaaleita leipiä ja kostuta.

12. Käännä tuorekelmu tiukahkosti kakun ympäri ja nosta päälle kevyt, tasainen paino, kuten leikkuulauta.

13. Nosta kakku jääkaappiin yön yli.

14. Tee seuraavana päivänä kakun päällinen sekoittamalla smetana ja sulatejuusto.

15. Avaa tuorekelmukääreet ja kumoa voileipäkakku tarjoiluastialle.



16. Levitä kakun päälle smetana-sulatejuustotahna nuolimella tai veitsellä. Tasaisimman tuloksen saat, kun laitat kerralla kunnon nokareen päällistä ja levität sen kakun päälle nostamatta veistä kertaakaan. Mitä enemmän nostat veistä kakun pinnalta, sitä helpommin mahdollisia murusia muodostuu.

17. Koristele kakun reunat juustoraasteella ja persiljalla. Leikkaa kurkusta pienellä piparkakkumuotilla kuvioita ja asettele kakun päälle. Voit myös leikata isompia kuvioita kinkkuviipaleista. Koristelussa kannattaa käyttää mielikuvitusta ja hyödyksi täytteestä ylijäänyt persilja ja kinkku (jos siis olet ostanut esim. kinkkupaketin, josta kaikki ei mene täytteeseen).



Makoisin terveisin,
Isosisko


ps. Täytteet ovat hellapoliisin ohjeesta täältä. Muuten ohje on omaa soveltelua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti