sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Synttärikakku



Olen tässä (pyynnöstä!) koonnut ohjeita tytön synttärikakusta ja erityisesti sokerimassalla päällystämisestä ja koristeiden tekemisestä.

Koska ohjeet ovat blogimittakaavassa aika pitkät, jaan ne kahteen postaukseen. Ensimmäisessä postauksessa on kakun perusohje ja seuraavassa sokerimassakoristeiden teko-ohjeet ja vinkit sokerimassalla päällystykseen.


Pikkutytön synttärikakku


3 kerrosta kakkupohjia (itse tehtyjä tai esim. Pirkan valmispaketti, jossa suoraan kolme pohjaa)
n. 2 kpl banaaneja
n. 300 g (pakaste)mansikoita
1 prk luomu kuohukermaa
1 prk maustettua vaniljarahkaa
n. 1 rkl sokeria
n. 1,5 dl mansikkahilloa

Sokerikreemi
125 g suolatonta voita
½ tl vaniljasokeria
250 g (= 4 dl) tomusokeria
1 rkl vettä

Koristeluun sokerimassaa ja sokerikukkia (ohjeet seuraavassa postauksessa)



Aloita vatkaamalla kerma. Lisää vatkattuun kermaan vaniljarahka ja hiukan sokeria.

Viipaloi banaanit ja mansikat. Jos käytät pakastemansikoita, anna mansikoiden sulaa kunnolla ja poista niistä irtoava neste, muuten kakku vettyy liikaa.

Aseta alimmaksi tuleva kakkupohja tarjoiluvadille ja sivele päälle mansikkahilloa ohut tasainen kerros. Asettele mansikkaviipaleet mansikkahillon päälle. Ota puolet rahka-kermaseoksesta ja levitä mansikoiden päälle.





Aseta toinen kakkupohja rahka-kermaseoksen päälle ja levitä jälleen ohut kerros mansikkahilloa. Asettele päälle kerros banaaniviipaleita ja loput rahka-kermaseoksesta. Laita päälle viimeinen kakkupohja.

Laita kakku tasaantumaan hetkeksi jääkaappiin ja valmista sokerikreemi. Aloita kreemin valmistus pehmentämällä voi sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri.

Lisää tomusokeri pikkuhiljaa, pienissä erissä samalla voimakkaasti vatkaten. Tomusokeria mitatessa muista kopauttaa mittakuppia hiukan, jotta tomusokeri painuu alaspäin ja saat varmasti kupin täyteen. Lisää lopuksi vesi ja sekoita kunnes kreemi on tasaista.

Ota kakku jääkaapista ja tarkista kakun reunat mahdollisten tursuavien kermojen, banaanien jne. varalta. Mikäli reunat ovat epätasaiset, sivele ne veistä apuna käyttäen tasaisiksi.

Levitä sokerikreemi kakun päälle,pitkin tasaisin vedoin. Ei haittaa vaikka kakusta irtoaisi murusia kreemiin, sillä ne jäävät lopulta sokerikuorrutteen alle. Jotta turhaa murustumista ei kuitenkaan tapahtuisi, käytä kreemin levittämiseen pitkiä vetoja ja vältä veitsen(/lusikan/nuolijan) nostamista kakun pinnasta. Mitä enemmän nostelet veistä, sitä enemmän kakusta lähtee murusia. Jos kreemi tuntuu liian jäykältä, voit lämmittää sitä hetken mikrossa ennen levittämistä. Notkistuneen kreemin levittäminen käy hiukan helpommin.


Huh, onpas pimeä kreemikuva...

Kreemiä tarvitaan vain hyvin ohut kerros, mutta sen ansiosta päällysteenä käytettävästä sokerimassakerroksesta tulee tasainen. Sokerikreemi myös estää kakun hikoilun (=päällinen ei ala kupruilla ja vettyä) ja peittää kakun kerrokset, jotka ilman kreemiä voivat näkyä erityisesti vaalean sokerimassapäällysteen alta.

Ohjeet sokerimassalla päällystämiseen ja sokerimassakoristeisiin seuraavassa postauksessa!

Isosisko

1 kommentti: