keskiviikko 11. elokuuta 2010

Se aika vuodesta

Taas on ollut se aika vuodesta, kun kaltaiseni säilöntähullut ravaavat metsissä mustikoiden perässä ja istuvat pihan vattupuskissa muovipurkit kolisten.

Onnekseni pihamaatamme koristavat omena- ja luumupuut, vadelma- mustaherukka- punaherukka- ja karviaispensaat sekä runsas sato ahomansikkaa. Luonnollisesti myös raperperit, kurkut, herneet, salaatit ja porkkanat on istetuttu hyvissä ajoin (lue = viime tingassa tietysti, kesäkuun puolella kuten aina :)


Ihanaa on tietysti, kun lähiruokaa pukkaa ovista ja ikkunoista, mutta jokavuotinen kysymykseni lopulta on: mitä kolmihenkinen perhe tekee muun muassa litratolkulla mustaherukkaa!?! Koska hilloakaan ei kulu perheessämme vuoden aikana kymmeniä litroja ja erilaisten makeiden piirakoiden jokapäiväinen valmistus näkyy aika pian Isosiskon reisissä, on tarvittu rippunen luovuutta ja aimoannos googletusta, jotta parhaat tavat kesän säilömiseen on löydetty.

Koska solidaarinen luonteeni ei usko tiedon panttaamiseen, jaan ohessa muutaman vinkin esimerkiksi pakkaseen sullottujen punaherukoiden tuhoamiseen. (Mustaherukkavinkit jätän sattuneesta syystä ensi kesään: siipan kanssa syksyllä HIUKAN ”trimmattiin” mustaherukkapensaita ja näyttää siltä, että tämän vuoden mustaviinimarjasato koostuu kolmesta kuivettuneesta raakileesta.)
 
Punaherukkaa on tänäkin vuonna tullut ja näyttääkin siltä, että myös ensi talvena Isosisko saa aloittaa aamunsa punaherukkasmoothieta nauttiessa. Punaherukkahan sopii smoothieen kuin se kuuluisa nenä naamaan ja variaatioita on lukemattomia määriä. Muun muassa yrtit antavat ihan uutta säväystä, kun vaan uskaltaa kokeilla (vaikkapa tuoretta minttua sekaan, nam!). Peruspohja smoothielle on kuitenkin itselläni seuraava:  

Punaherukkasmoothie
2dl maustamatonta jogurttia
1 prk ananasta TAI 1 banaani
n. 2dl punaherukoita
1dl kauraleseitä
ripaus sokeria tai tilkkanen hunajaa

-Sekoita tehosekoittimella ja nauti kiireettömästi lehden kera (tai kuten meillä: smoothie nopeasti naamariin, puuroa vauvan kitaan samalla lapaten)  





 Tähän pohjaan voi sitten lisätä kaikkea mahdollista makunsa mukaan: melonia, mansikkaa, pähkinöitä, mysliä… Lista on nautinnollinen ja loputon!!!


Herkullisia hetkiä toivotellen,
Isosisko

 
ps. Ja niitä muita tapoja käyttää punaherukkaa (postauksia kenties myöhemmin, kun meidän kotikeittiön kokki saa taas jotain aikaiseksi): piirakkaa, paistosta, pullaa, puuroa (vispipuuroa tai vaikka punaherukka-omena-kaurapuuroa), hilloa (vaikka sotkettuna johonkin muuhun marjaan, jos punaherukkahillo yksinään tuntuu karmivalta), kiisseliä, salaatin lisukkeeksi (vaikka vuohenjuustosalaattiin kirpeyttä antamaan), jäisinä esim. elokuvanaposteltavana, punaherukkavalkosuklaamuffinsseina…Aah, herukoita!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti